Jaki jest skład najlepszego błonnika witalnego według mnie?

Jako że miałam do czynienia z wieloma błonnikami witalnymi, z chęcią podzielę się z Wami moimi dotychczasowymi spostrzeżeniami. W tym artykule przedstawię Wam moim zdaniem najlepszy skład błonnika, który miałam przyjemność zażywać. Dlaczego najlepszy? Warto zauważyć, że zamieszczone poniżej przeze mnie składniki są w pełni naturalne (a co za tym idzie bezpieczne dla zdrowia), a także posiadają maksymalną ilość tak cennego dla naszego organizmu błonnika. Najważniejsze jednak, że wszystkie znajdują się w jednym produkcie. Zwróćcie uwagę na ich kompleksowe działanie.

  1. mikronizowany błonnik jabłkowy (Malus Mill.)

Mikronizowany błonnik jabłkowy, jak sama nazwa wskazuje to składnik pochodzący z… jabłka, a dokładnie ze skórek jabłkowych. Błonnik ten jest łatwo przyswajalny przez organizm. To właśnie on odpowiedzialny jest za absorbcję wody, a co za tym idzie zachowanie właściwej konsystencji masy kałowej. Dodatkowo jest odpowiedzialny za regulację pracy jelit, obniżenie poziomu złego cholesterolu i spadek masy tłuszczowej.

  1. łupina nasienna babki jajowatej (Plantago ovata)

To zasadniczo najważniejszy składnik. Zawiera maksymalną ilość błonnika. Jej regularne spożywanie znacząco usprawnia pracę układu pokarmowego, a dodatkowo wpływa na gospodarkę hormonalną organizmu (obniża poziom cukru we krwi), obniża poziom złego cholesterolu oraz łagodzi stany zapalne układu pokarmowego. Zawarte w niej składniki wspomagają wypróżnianie oraz metabolizm, a także niwelują niepohamowane ataki głodu.

  1. mikronizowany błonnik lniany (Linum usitatissimum)

To trzeci składnik o dużej zawartości błonnika. Mikronizowany błonnik lniany pochodzący, jak sama nazwa wskazuje, z lnu, znacząco zwiększa perystaltykę jelit. Regularne spożywanie tego składnika ma znaczący wpływ na detoksykację całego organizmu ze złogów, toksyn, składników przemiany materii oraz pasożytów. Dodatkowo, przyspiesza proces wydalania, a jednocześnie dzięki śluzowi, jaki powstaje na jego powierzchni, sprawia, że jest on łagodne i bezbolesne.

  1. oligofruktoza z korzenia cykorii (Cichorium L.)

Oligofruktoza z korzenia cykorii to składnik, który możemy znaleźć w wielu innych produktach spożywczych. Można śmiało stwierdzić, iż pełni on rolę prebiotyku. Po pierwsze, pobudza on układ pokarmowy. Po drugie, stymuluje rozwój specjalnych bakterii znajdujących się w jelicie grubym. Po trzecie, wpływa korzystnie na florę jelitową.

  1. inulina z korzenia cykorii (Cichorium L.)

Inulina z korzenia cykorii, podobnie jak oligofruktoza z korzenia cykorii to prebiotyk. Można powiedzieć, że obydwa składniki działają bardzo podobnie. Inulina stymuluje rozwój bakterii znajdujących się w jelicie grubym, a dodatkowo przyspiesza detoksykację organizmu.

  1. guma guar – galaktomannan z bielma nasion Guar (Cyamopsis tetragonolobus)

Guma guar to na swój sposób wyjątkowy składnik, cechujący się właściwościami zagęszczającymi. Jego regularne spożywanie odpowiada za uczucie sytości. Docelowo stosuje się go w suplementach odchudzających, hamujących łaknienie. Dodatkowo ułatwia utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej w przewodzie pokarmowym.

Jak możemy zauważyć, wszystkie powyższe składniki są w pełni naturalne i świetnie oddziałują niemal na cały organizm. Powyższa mieszanka pozwala pozbyć się wszystkich problemów układu pokarmowego, w tym zaparć, wzdęć, biegunek etc. Zawarte w niej mikro- i makroskładniki usprawniają pracę układu trawiennego, a także oczyszczają organizm – pomagają pozbyć się toksyn, złogów, a nawet pasożytów. Regularne spożywanie błonnika o takiej zawartości wpływa korzystnie nie tylko na samopoczucie, ale również na wygląd – zwłaszcza włosów, skóry i paznokci.

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *