Nasiona babki jajowatej w błonniku witalnym i ich wpływ na zdrowie

Babka jajowata to roślina, która występuje głównie na terenach dobrze nawodnionych, a jednocześnie maksymalnie nasłonecznionych. W Polsce hodowana jest na specjalnych plantacjach i w szklarniach. Naturalnie rośnie głównie w Hiszpanii i na Wyspach Kanaryjskich. Szczególną popularnością cieszy się w Brazylii, USA oraz w Indiach. Jej nazwa, a dokładnie człon „jajowata” pochodzi bezpośrednio od kształtu jej liści. Mają one bardzo charakterystyczny, wydłużony kształt. Kwiaty babki jajowatej cechują się żółtozieloną barwą. W przypadku tej rośliny najważniejsze są jednak owoce, a dokładnie zawarte w nich nasiona.

Łupiny nasion babki jajowatej wykorzystywane są w medycynie od zalania dziejów. Roślina ta bogata jest w naturalny błonnik. Oczywiście, możemy znaleźć go również w siemieniu lnianym czy w otrębach owsianych, aczkolwiek w znacznie mniejszej ilości. Łupina babki jajowatej charakteryzuje się tym, iż doskonale absorbuje wodę w organizmie. Razem z nią pochłania wszystkie negatywne składniki przemiany materii oraz toksyny. Przechodząc przez układ pokarmowy pęcznieje, a dzięki związkom śluzowym całość zostaje szybko i sprawnie usunięta z organizmu. Łupiny nasion babki jajowatej poprawiają perystaltykę i ułatwiają proces wypróżniania. Wspomniane już związki śluzowe sprawiają, że wypróżnianie nie przynosi dyskomfortu w przypadku osób borykających się z hemoroidami.

Łupiny nasion babki jajowatej od dawien dawna stosowane są jako skuteczny środek na zaparcia oraz biegunki. Zawarty w nich śluz niweluje stanu zapalne jelit. Dodatkowo, roślina ta zalecana jest kobietom w ciąży oraz diabetykom. Najnowsze badania wykazały również, że nasiona babki mają pozytywny wpływ na obniżanie poziomu tzn. złego cholesterolu, a także ciśnienia krwi. Duża zawartość błonnika sprawia, iż roślina ta jest nieoceniona w przypadku redukcji masy ciała. Nic dziwnego, że znajdziemy ją niemal w każdym suplemencie diety wspierającym odchudzanie. Nie da się również ukryć, że składnik w postaci nasion babki jajowatej stosowany jest w niemal wszystkich środkach detoksykujących. Nasiona te pęcznieją w żołądku, co zmniejsza uczucie głodu, a jednocześnie znacząco ograniczają apetyt.

Babka jajowata to w pełni naturalna roślina, której stosowanie nie prowadzi do żadnych skutków ubocznych. Łatwość przygotowania sprawia, że możemy bez większych problemów wprowadzić ją do codziennej diety. Nasiona bądź łupiny babki jajowatej spożywane są w swojej naturalnej formie. Zazwyczaj zalewa się je wodą bądź dowolnym napojem bądź topi się w półpłynnych produktach np. jogurcie naturalnym. Taką mieszankę należy zażywać dwa razy dziennie na 30 min przed głównymi posiłkami – śniadaniem oraz obiadem. Warto zauważyć, że nasiona babki jajowatej doskonale absorbują wodę, dlatego też zaleca się w czasie jej spożywania picie dużej ilości płynów. W innym wypadku możemy doprowadzić nawet do odwodnienia.

Babka jajowata niezwykle rzadko wywołuje reakcje alergiczne. Właściwie 90 proc. działań niepożądanych związanych z jej spożywaniem bierze się z uczulenia na zawarte w niej składniki. Alergia na łupiny nasion objawia się katarem siennym, łzawieniem z oczu oraz kaszlem. Nieczęsto, spożywanie większej ilości prowadzi do bólu głowy czy brzucha. Decydując się na włączenie babki jajowatej do swojej codziennej diety, musimy stosować się do zaleceń umieszczonych w ulotkach bądź na opakowaniach dołączonych do suplementów i produktów ją zawierających.

No votes yet.
Please wait...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *